Šljiva
(primus domestrica)
Šljiva je drvo iz familije ruža a kod nas se gaji preko 20 različitih sorti i od nje se spravlja čuvena Srpska šljivovica.
Takođe se često gaje i sorte koje su (stručnjaci kažu lošijeg kvaliteta) poput "Stenley" šljive ali je ona otpornija na bolesti i koristi se u industrijskoj proizvodnji.
Vrlo je korisna namirnica sa mnoštvom lekovitih sastojaka, obiluje antioksidantima, sadrži vitamin C, B2 i A u obliku beta-karotena, kalijum.
Najbolje je jesti šljive sveže i iskoristiti sve sastojke a mogu se praviti i razne poslastice.
U industriji se koristi u svežem i smrznutom stanju za proizvodnju marmelada, džemova, pekmeza, koncentrata i naravno rakije.
Šljiva (primus domestrica)
- Duboko zamrznuta - Bez koštice mašinski sečena
- Duboko zamrznuta - Bez koštice ručno sečena
- Duboko zamrznuta - Sa košticom