Šljiva

(primus domestrica)

Šljiva je drvo iz familije ruža a kod nas se gaji preko 20 različitih sorti i od nje se spravlja čuvena Srpska šljivovica.

Takođe se često gaje i sorte koje su (stručnjaci kažu lošijeg kvaliteta) poput "Stenley" šljive ali je ona otpornija na bolesti i koristi se u industrijskoj proizvodnji.

Vrlo je korisna namirnica sa mnoštvom lekovitih sastojaka, obiluje antioksidantima, sadrži vitamin C, B2 i A u obliku beta-karotena, kalijum.

Najbolje je jesti šljive sveže i iskoristiti sve sastojke a mogu se praviti i razne poslastice.

U industriji se koristi u svežem i smrznutom stanju za proizvodnju marmelada, džemova, pekmeza, koncentrata i naravno rakije.

Šljiva  (primus domestrica)

- Duboko zamrznuta - Bez koštice mašinski sečena

- Duboko zamrznuta - Bez koštice ručno sečena

- Duboko zamrznuta - Sa košticom


 

 

Top